materialul se actualizează

Începînd cu anul 2011, Parcul Valea Trandafirilor s-a ales cu un focar grav de infecție. Nu vorbim sub aspect ecologic, ci sub cel legal și comunal-urbanistic. În locul fostului restaurant Beciul Vechi (construit încă pe timpul URSS, care niciodată nu a dat bătăi de cap locuitorilor din preajma parcului), a apărut fițosul Capitoles Park, aflat în posesia soților Nadejda și Boris Herța, care mai dețin și alte restaurante în capitală și se prezintă a fi afaceriști de succes care nu o duc deloc rău avînd și alte firme. De un lux fălos și de o grandoare ostentativă, noua clădire vine să sfideze peisajul liniștit și democratic al parcului de odinioară. Aici se petrec cele mai scumpe și glamuroase nunți, recepții, chefuri și petreceri corporative. Totul ar fi bine și frumos dacă proprietarii ar respecta legea. Or, aici și încep toate problemele.

Inițial restaurantul nu avea terasă și se limita la clădirea cu 2 nivele:

capitoles-IARNA in valea trandafirilor

După amenajarea în 2014 a unei așa-numite terase de vară (de fapt ocupînd spațiu cît  mărimea clădirii, deci nu o simplă terasă), despre care fapt  s-a scris în repetate rînduri în presă, în publicațiile Ziarul de Gardă, Point.md,

fotoset 8 apri 2014

care reprezintă un cort de mărimea 50×30 metri pătrați (sau chiar mai mult) cu o capacitate de aproximativ 500 locuri pentru invitați,

tarasa-taiat

maxresdefault

scena

13131225_1181018198596857_6361714164397755587_o

În cadrul cortului este amenajată și o scenă unde evolează așa-numiții artiști (zicem așa pentru că muzica e de calitate mediocră în viziunea unui meloman crescut și format sub influența stilulului clasic a lui Mozart, a stilului electronic a lui Jean Michel Jarre, sau a celui trance de Schiller etc.). Aparatajul audio este setat pentru a sparge cu tupeu liniștea serii și a nopții, dînd de veste tuturor de importanța evenimentului privat, în așa fel încît se aud și urările adresate mirilor și numele oaspeților. Și asta în pofida celor prescrise în autorizațiile eliberate de la Primărie, unde nivelul de poluare fonică nu trebuie să depășească 40-50 dB:

Autorizatii-2015-Capitoles

Restaurantul, deși are tocmai cinci săli de nunți luxos amenajate, continuă să folosească intens terasa de vară, unde muzica difuzată se răspîndește liber în parc. E curios că pentru terasă restaurantul achită o sumă mizeră de tocmai 200 de lei pe an.

virtual tur capitoles.jpg

terasa-screenuri virtual tur.jpg

Apelarea la numerele de telefon ale proprietarilor (069112071, 069408912) este inutilă, întrucît nimeni nu răspunde la telefon, iar apoi te plasează în lista neagră. Nici multiplele deplasări ale echipajelor de poliție în legătură cu muzica tare pe timp de noapte (contravenție prevăzută de Art. 357 Cod Contravențional) nu dau rezultate eficiente, decît doar niște amenzi aplicate proprietarilor localului (asta dacă să credem poliția în răspunsurile eliberate prin poștă), care le achită tot nuntașii (prețul fiind inclus în price-list-ul evenimentelor organizate de restaurant, conform celor relatate de oamenii legii)

doar cîteva răspunsuri primite de activist în urma apelurilor sale la poliție (prin care se recunoaște vinovăția proprietarilor restaurantului în ceea ce ține de tulburarea liniștii publice pe timp de seară și noapte):

foto raspunsuri politie.jpg

La modul efectiv, niciodată nu se curmă contravenția propriu-zisă, poliția declarîndu-se practic impotentă, și aducînd motivații care mai de care stupide și în fond ilegale: “e sărbătoare și trebuie să înțelegem oamenii”, “poliția a întocmit raport iar ulterior veți primi răspuns”, “poliția nu poate pătrunde pe teren privat” (deși terenul e arendat, de fapt). Vizitele organelor legii pe strada Melestiu 13A din parcul Valea Trandafirilor au devenit deja regulate, la solicitarea locatarilor deranjați, dar situația nu se schimbă. 

Arealul afectat de sunetul restaurantului: ajunge tocmai la strada Muncești! (fapt recunoscut chiar de proprietara localului, Nadejda Herța)

se aude.jpg

În mijlocul lunii august 2016 activistul civic Alexei Dimitrov a depus un demers Către Centrul Național de Sănătate Publică unde a cerut deplasarea specialiștilor pentru efectuarea măsurării nivelului zgomotului. Ca în adins, aceștia au ales să vină în ziua cînd muzica practic nu se difuza. Este curios că pînă a veni la domiciliul activistului, aceștia s-au afișat la Capitoles Park (unde era mare riscul producerii unor înțelegeri, inclusiv de natură materială). Venind pe adresa petiționarului, specialiștii centrului insistau cu încăpățînare să efectueze măsurările, și doar în urma unui efort titanic depus de activist s-au văzut nevoiți să renunțe, întrucît li s-a explicat că tabloul descris în urma constatărilor făcute nu ar fi veridic și nici reprezentativ. Spre sfîrșitul lui august proprietara N. Herța l-a apelat pe activist și l-a asigurat că a făcut izolările fonice necesare și a promis că de acum încolo zgomotul nu va fi resimțit. Totuși acestea s-au dovediat a fi niște minciuni, pentru că muzica la volum tare a continuat să răsune (fapt fixat video).

Drept probe a abuzurilor comise de administrația restaurantului pe parcursul perioadei calde a anului (aprilie-octombrie) servesc zecile și chiar sutele de înregistrări video făcute la geamul unui bloc aflat în preajma parcului Valea Trandafirilor, unde se aude practic tot ce se cîntă la restaurant:

video a zgomotului din 27 august 2016:

 

Este de remarcat că primarul Chirtoacă oferă protecție grijulie restaurantului Capitoles Park și neagă orice nemulțumire și critică în adresa acestuia, oferind, ce-i drept, niște argumente absurde manifestîndu-și tupeul și incompetența:

Se pare că nu chiar toți locatarii se împacă cu ideea de a avea seri și nopți neliniștite din cauza bădărăniei celor de la Capitoles. Astfel, pe internet a fost descoperit un link care duce la o pagină de forum unde internauții își propun să colecteze semnături pentru stoparea fărădelegii admise de administrația localului:

https://forum.md/ru/petitions/194

forum-screen.jpg

Desigur, s-a laut atitudine și pe pagina de activism civic Chișinăul terminat:

Colaj--

colaj 2

colaj 1

Problema construcției în parc este studiată și documentată și pe pagina Salvați Chișinăul verde în Albumul Melestiu 13A – Capitoles Park Restaurant

 

Advertisements