Pe 19 iulie, a.c., șeful RTEC Gheorghe Morgoci, aflîndu-se în sala de ședințe a Primăriei, așteptînd să ia cuvîntul în calitate de raportor, a adormit în timpul ședinței consiliului municipal. Fiind fotografiat de un activist civic în momentul în care a ațipit,

foto doarme.jpg

după ce s-a trezit, dîndu-și seama de cele întîmplate, Morgoci s-a ridicat de pe scaun și s-a apropiat de activist, șoptindu-i la ureche cuvinte obscene (că va suge organul genital a lui Morgoci). Tînărul nu a fost pregătit și nu a înscris acest moment. Ulterior, în cadrul unei pauze, Morgoci în mod repetat a insultat tînărul, folosind, la aceeași temă, expresii vulgare și discriminatorii, sub orice critică și total incompatibile cu funcția pe care o deține. Ba mai mult, Morgoci i-a dorit moarte activistului, acuzîndu-l de faptul că tînărul e veninos. Funcționarul a fost filmat de activist în timpul vociferării perlelor sale, iar ulterior, în aceeași zi, dat la poliție, cu transmiterea probelor video.

Cazul dat a fost pe larg mediatizat în presă, știrea fiind publicată pe paginile de internet a site-urilor unimedia.md, point.mdactualitati.md, curaj.tv .

Peste 2 zile, pe 21 august în privința lui Morgoci a fost întocmit un proces verbal cu privire la contravenție în baza în Art. 69 alin. (1) a Codului Contravențional (Injuria), faptul dat fiind comunicat activistului de poliție prin scrisoarea din 27.07.2016:

aaaa

Activistul a solicitat eliberarea materialelor din dosar: https://ru.scribd.com/document/323647273/Raspuns-IP-Centru-Morgoci pentru a se documenta. Astfel, funcționarul a achitat amenda, ce-i drept una derizorie, de doar 200 de lei. Paralel, activistul civic s-a adresat cu o plîngere către  CMC și Primar, în care a cerut aplicarea față de funcționar a măsurilor de sancționare disciplinară.Răspunsul lui Grozavu a fost unul aberant, invocîndu-se că “organele de drept încă mai desfășoară ancheta și că nu e posibil de a sancționa disciplinar pînă la luarea unei decizii de către poliție”. Acest răspuns era semnat pe 18 august, adică aproape peste o lună din momentul sancționării lui Morgoci de poliție:

decupaj.jpg

Ca urmare, activistul a depus alt demers, fiind nemulțumit de tendința celor din Primărie de a-l acoperi pe Morgoci. De data aceasta, a răspuns Dorin Chirtoacă. Iată care a fost răspunsul:

decupaj

Astfel, într-un mod obraznic, primarul Chirtoacă a catalogat conflictul drept unul personal, grăbindu-se să sublinieze statutul de persoană fizică și nu de funcționar public a domnului Morgoci, întemeindu-și în așa fel refuzul de a aplica sancțiune disciplinară. Or, animozitatea de care dă dovadă șeful RTEC față de activistul Dimitrov provine anume din întrebările incomode puse de tînăr în multiplele sale demersuri către întreprinderea municipală, care admite numeroase și grave erori de management a transportului electroc și deficiențe serioase de comunicare, fără să ofere răspunsuri informative la petițiile depuse.Prin urmare, expresiile vulgare ale lui Morgoci erau o reacție la activitatea civică a tînărului care prin căi legale încearcă să ceară socoteală responsabililor din RTEC.

Activistul a elaborat o cerere prealabilă de recuperare a prejudiciului și a expediat-o la sediul de domiciliu a lui Morgoci din Durlești, dar a depus o copie și la RTEC:

scan0007.jpg

Ca rezultat, cei de la RTEC nu au găsit nimic mai bun decît de a propune activistului un loc de muncă în cadrul întreprinderii, încercînd în așa fel să-l corupă pe activist și să-l mai domolească în pornirile sale:

scan0008a

Nu a fost clară acuzația adusă activistului, cea de destabilizare și creare de conflict, cînd de fapt anume RTEC este generatorul mai multor întrebări și nemulțumiri.

 

materialul se actualizează

Advertisements